De 5 vragen die je als eerste moet stellen voor je een website opzet

Je bent zelf de bron van je bedrijf en je onderneming is de bron van je website. In een eerder artikel heb ik hier al over geschreven. Om je website goed op te kunnen zetten, moet je dus bij het begin beginnen. Bij de eerste bron: jezelf!

Om bewust te kunnen bepalen wat je in de wereld gaat zetten met je bedrijf en dus wat er op je website moet komen, moet je jezelf eerst deze 5 vragen stellen. En beantwoorden natuurlijk. Ik zou ik niet zijn als ik niet meteen uitleg waarom je elke vraag moet stellen. Bedenk dat het een proces is. Elke vraag voedt de volgende.

Wat is mijn passie?

Om de metafoor van de bron te blijven gebruiken: Je passie is waar het water uit de grond komt, waar je energie voor je onderneming ontstaat. Ondernemen kan hard werken zijn en je zult vroeg of laat ook tegenslagen te verwerken krijgen. Je passie is wat je erdoorheen helpt. Door vanuit je passie te werken, zijn al die “vervelende” klusjes die “erbij horen” ineens geen vervelende klusjes meer, maar manieren om je te helpen je passie te leven. Wanneer je vanuit je passie onderneemt, wordt het allemaal veel makkelijker.

Welke missie hoort daarbij?

Wanneer je je passie weet, kun je gaan kijken welke missie daarbij hoort. Hier begin je wel al in je achterhoofd te houden welke richting je uit wil met je bedrijf. Je kunt namelijk ook een persoonlijk mission statement hebben (en dat raad ik zelfs aan), maar dat is niet wat ik hier bedoel.

Met de missie van je bedrijf knoop je je passie aan je onderneming en word jij de bron van je onderneming. Dus hoe wil jij je passie naar buiten toe brengen en daar uiteindelijk ook nog geld aan overhouden.

Wie wil ik helpen?

De “wie” in deze vraag hoeft niet op mensen te slaan. Denk bijvoorbeeld aan een dierenarts of milieuactivist, die dieren of het milieu willen helpen. Het is goed om hier heel duidelijk voor jezelf voor je te zien voor wie je het nou allemaal doet. Wie of wat gaat jou aan het hart. Met wie of wat heb je het meeste gevoel of ben je het meest begaan.

Ik zal niet snel zeggen dat iets een fout antwoord is, toch doe ik dat nu wel. “Iedereen” is een fout antwoord. Als je je gaat richten op iedereen, dan kan er niets gaan resoneren. Er komt dus geen energie op gang die zichzelf kan versterken. En anderen gaan zich niet tot je aangetrokken voelen, dus gaan geen klant van je worden.

Waarom wil ik hen helpen?

Dit is een heel persoonlijke vraag en dat is goed. Het antwoord op deze vraag maakt je menselijk. Onpersoonlijke bedrijven zijn er al genoeg, dus hier kun je schitteren. Maak het niet te groots of gekunsteld, maar schrijf het antwoord op deze vraag met gevoel. Ook het antwoord op deze vraag kan herkenning geven en kan resoneren met mensen.

Om het verschil aan te geven: Mensen willen helpen stoppen met roken, omdat je het zelf vindt stinken, terwijl je nooit gerookt hebt, zal niet zoveel klanten opleveren. Wil je daarentegen mensen helpen met stoppen met roken, omdat je zelf ook gerookt hebt en je weet hoe moeilijk het is om te stoppen? Dan trek je veel meer mensen aan.

Waarom kan ik hen helpen?

In de eerdere vragen, ontstaat herkenning en kunnen mensen met jou gaan resoneren. Bij deze vraag komt aan de orde, waarom ze nu eigenlijk naar jou toe moeten komen. Ideaal is het als je zelf het probleem gehad hebt dat je mogelijke klanten nu hebben en dat je dat overwonnen hebt. En dat jij daarom hen daarmee ook kan helpen.

Het gaat hier niet om diploma’s of opleidingen, maar om je ervaring hoe je jezelf en/of anderen geholpen hebt. Dan heb je iets waar mensen zich achter kunnen scharen. Dan kunnen ze volmondig “ja” zeggen op jou.

Energie

Voel bij deze vragen of de antwoorden die je gegeven hebt je energie geven. Ze moeten namelijk als eerste met jezelf resoneren en dan pas kunnen ze ook met (mogelijke) klanten gaan resoneren. Deze antwoorden zijn de basis voor wat je op je website neer gaat zetten. Ze helpen om je steeds weer te focussen.

Na deze 5 vragen volgen er nog een aantal als voorbereiding voor het opzetten van je website. Deze vragen komen aan de orde in de gratis online training, waarvoor je je hier kunt aanmelden.

Ik ben ook heel benieuwd naar wat jouw passie is en hoe je dat vorm geeft of gaat geven. Vul dat hieronder in het reactieveld in en inspireer mij en andere lezers.

Voor nu: succes met de vragen!

Warme groet,

Eli

Plaats een reactie